سهیل اعرابی -کاور بلاگ- دسته‌بندی مشتری در بازاریابی
13
Aug

دسته‌بندی مشتری از مد افتاده است؟؛

Segmentation or knowing your audience

شناخت دسته‌بندی مشتری

دسته‌بندی مشتری درباره تقسیم پایگاه مشتری شما (مجموعه داده ها و اطلاعات مرتبط) به گروه هایی از افراد است که دارای ترجیحات و ویژگی های خاصی هستند.

زمانی نقطه شروع برای هر برند و کسب و کار این بود که، سعی می کرد «مخاطبان هدف» خود را بهتر بشناسد ، به همین دلیل مصرف کنندگان بر اساس داده های جمعیت شناختی به گروه های مشخص تقسیم می شدند تا کمپین‌های بازاریابی هدفمندتری را طراحی و هدایت کنند.

اما زمانه عوض شده است!؛

با کمک داده ها (به ویژه در رویکرد #بازاریابی_داده_محور) و پلتفرم های جهانی که رفتارها و انگیزه های مشتریان و مصرف کنندگان را در مقیاس وسیع ردیابی و ثبت می کند، امروز می توان در عرض چند ثانیه دسته ای از مخاطبان سفارشی (کاستومایز شده) ساخت و پروفایل دقیق مخاطبان را ایجاد کرد. این موارد بسیار فراتر از جمعیت شناسی ، شامل شیوه های زندگی ، نگرش ها ، تصورات شخصی و علایق است. (نمونه هایی از دسته بندی مرسوم برای دسته بندی مشتری)

دسته بندی مشتری به گروه‌های کوچکتر

در حالی که تفاوت های کلیدی وجود دارد که هر نسل را متمایز می کند ، نگرش ها و علایق مشترکی نیز وجود دارد که آنها را به هم متصل می کند. کسب وکارهای باهوش و آینده نگر از بینش عمیق برای شناسایی علایق و نگرش های مشترک مخاطبان خود استفاده می کنند ، در حالی که تفاوت هایی را که آنها را منحصر به فرد می کند نیز مشخص می کنند.

دسته بندی مشتری به صورت میکرو (کوچک) به عنوان ابزاری برای تقسیم بندی گروه های کوچکی از افراد همفکر به کار گرفته میشود تا به کمک آن بتوان بر افکار یا اعمال این خرد دسته ها تاثیر گذاشت. این امر به خوبی بر درک «مخاطب هدف» متکی است تا بازاریابان نیز ایده بسیار خوبی در مورد نحوه واکنش این افراد داشته باشند. چرا که باید یادمان باشد، در مسیر موفق تبدیل مخاطب به مشتری، مرحله دریافت و شنیدن پیام از او را نبایست فراموش کرد و نادیده گرفت.

در انتهای این یادداشت نمونه‌ی موفق آمریکایی از بکارگیری دسته بندی مشتری به صورت میکرو را خواهیم دید.

گام های دسته‌بندی مشتری؛ نسخه امروزی

Iamsoheil blog- Types of Segmentation

1- پروفایل سازی مشتری به جای دسته بندی مشتری

پروفایل مخاطبان در حال حاضر موثرترین روش برای تعریف ، تقسیم بندی و هدف قرار دادن مصرف کنندگان در فضای دیجیتال است. با بینش هایی که نه تنها “چه چیزی”، بلکه “چرایی” پشت رفتارهای مصرف کننده را تعیین می کند. به لطف آن، رساندن پیام مناسب ، به مخاطب مناسب ، به روش مناسب ، بیش از هر زمان دیگری آسان می شود.

این نوع پروفایل سازی مشتری – تجزیه و تحلیل علایق ، نگرش ها ، رفتارها و تصورات – چیزی است که شخصی سازی را ممکن می سازد.

این امر باعث می شود تا کمپین های بازاریابی و فروش با دقت بالایی هدفمند شوند. برندها در جایگاه ذهنی مناسبی قرار بگیرند تا از ROI خود حداکثر استفاده را ببرند و استراتژی بازاریابی همانطور که پیش بینی و برنامه ریزی شده به مرحله اجرا رسیده و به مخاطب منتقل شود.

What is Personalization - سهیل اعرابی

شخصی سازی در بازاریابی چیست و از کجا شروع میشود؟

What is Personalization and how does it start

اگر به این موضوع علاقه دارید و میخواهید بیشتر درباره‌اش بدانید، پیشنهاد می کنم یادداشتی که با این عنوان در بلاگ نوشته ام را بخوانید

2- ساخت پرسونای واقعی و درلحظه

«پرسوناهای خریدار»، نمایش یا روایتی ساختگی و داستانی از مشتریان شما هستند که از دل بینش عمیق (اینسایت) در مورد «مخاطبان هدف» شما ایجاد شده اند. این موارد توسط بازاریابان در هر بخش مورد استفاده قرار می گیرد و می تواند اشکال مختلفی داشته باشد. به ایجاد و تخیل یک چهره و شخصیت نزدیک به واقعیت ، در پشت اسم و دسته های مصرف کنندگان کمک کند. به زبانی ساده تر شما می توانید بر اساس این ویژگی ها شخصیت، نمونه های مشابه را در اطراف و در شهر راحتتر ببینید و پیدا کنید.

با داشتن تصویر دقیق تری از زندگی ، نیازها و خواسته های پرسونای خریدار، او را روی کاغذ ترسیم می کنید و نشانه گیری تیرهای بازاریابی تان را با احتمال خطای کمتری، به هدف می خورند.

پرسونای واقعی و درلحظه مولفه احساسی و رفتاری را با خود به همراه می آورد که به برندها کمک می کند تا برای هر مشتری، هدف نهایی تعیین کنند. این امر بازاریابان را توانمند می کند تا در ذهن مخاطبان موردنظر خود قرار گرفته و همدلی اساسی را که برای ایجاد ارتباطات واقعی لازم است ایجاد کنند. داده های شخص ثالث (داده های دسته سوم) برای ساختن این شخصیت ها و پشتیبانی از مفروضات شما با حقایق سخت بسیار ارزشمند است.

3- نقشه‌ی سفر مشتری

سفر مشتری مجموعه ای از رفتارهاست که مشتریان هنگام ملاقات و مواجه با نام برند / کسب و کار شما از خود نشان می دهند ، که با افزایش چند پاره شدن در دستگاه ها ، کانال ها و رفتارها پیچیده تر می شود. مشتریان و مشتریان بالقوه از طرق مختلف، از مسیر نقاط تماس متفاوتی، با برندها بسته به نیازشان در ارتباط هستند

به عنوان مثال ، آخرین تحقیقات نشان می دهد که بیش از نیمی از مشتریان و خریداران در فضای دیجیتال، در حال حاضر برندها را در رسانه های اجتماعی دنبال می کنند و شبکه های اجتماعی در حال حاضر برترین کانال جستجو و تحقیق درباره محصول در بین مصرف کنندگان 16 تا 24 ساله هستند. یعنی بیشتر از نوار سرچ موتورهای جستجوی گوگل و یوتیوب!

این نشان می دهد که چگونه رسانه های اجتماعی در حال حاضر نقش کلیدی را در مراحل مختلف سفر مشتری ایفا می کنند ، اما قطعا نقاط  خلق تجربه و تماس بیشتری وجود دارد که با تجزیه و تحلیل فرایند خرید هر گروه مشتری و مصرف کننده مشخص می شود.

 

بسیاری از برندها چندین سفر مختلف را شناسایی و نقشه اش را روی دیوارهای شرکت پیاده سازی می کنند تا درک کاملی از نقاط تماس مهم داشته باشند. برای شناسایی این سفرها ، از بینش عمیق (اینسایت) برای تعیین دقیق لحظات ، دستگاهها و کانالهایی استفاده می شود که بیشترین پتانسیل را برای عملی کردن فرآیند شخصی سازی دارند.

درک این ارتباط بین داده ها و ارتباطات، کلید ایجاد ارتباطات پایدار و سودآور است.

به قول یکی از مدیران ارشد شرکت NTT DATA: “ما معتقدیم که اهمیت نقشه سفر مشتری برای دادن تجربه لحظه ” آهاااا ! واوو… ” به سازمانها در زمانی که صحبت از درک امکانات و فرصتهای ارزشمند دنیای دیجیتال میشود، بسیار قابل توجه است.”

Example of a good micro-segmentation
How Obama won re-election US 2012

نمونه‌ای موفق دسته بندی مخاطب- درست به هدف زدن

در مبارزات انتخاباتی ریاست جمهوری 2012 ایالات متحده ، تکنیک های هدف گیری میکرو برای جلب نظر رای دهندگان در سطح شخصی و فرد به فرد، با موفقیت مورد استفاده قرار گرفت.

تیم باراک اوباما جوامع رای گیری جغرافیایی خاصی را که هنوز بلاتکلیف بودند ، با دقت هدف قرار داد و مدیران کمپین اطلاعات دقیق مانند شغل رای دهندگان ، سابقه سیاسی و حتی وضعیت مالکیت خانه را جمع آوری کردند.

با این سطح درک مخاطب به صورت فرد به فرد ، آنها می توانستند در مورد موضوعاتی که می تواند احساسات آنها را تحریک کنند و هدف قرار دهند، با رای دهندگان ارتباط برقرار کرده و به نوبه خود بر تصمیمات آنها تأثیر بگذارند. همین یعنی قرار نبود همان شعار تبلیغاتی و احساسی که در همگی رسانه ها و تجمعات پخش می شد برای آن دسته تکرار شود. بلکه این دسته های کوچک استراتژی ارتباطی خودشان را می طلبیدند .

در نهایت، اوباما با اختلاف رای 3 درصدی در آرای عمومی و در کالج الکترال با 30 درصد اختلاف آرا، عنوان رییس جمهوری را به دست آورد. این اعداد نشان می دهد که چگونه دسته بندی درست مخاطب و شخصی سازی می تواند با استفاده از بینش های مناسب به نتایج مناسب کمک کند.

و در انتها چند فکت و آمار:

  •  از هر 4 فرد بالغ در فضای آنلاین 3 نفر آنها خرید محصولات آنلاین به صورت ماهانه انجام می دهند
  •  کسب وکارهای با عملکرد بالا و موفق 51% از داده محوری و دسته بندی مخاطب بیشتر از کسب و کارهای با عملکرد ضعیف استفاده می کنند.
  •  شبکه های اجتماعی نقش و تاثیر قابل توجه‌ای بر روی مسیر خرید مشتری دارد.
  •  ایمیل های شخصی سازی شده ، به طور میانگین موجب افزایش نرخ کلیک به میزان 14% و بهبود نرخ تبدیل به میزان 10% می شود.

ُDigital Transformation Study of

بحران کرونا و شرایط جدید پیش آمده برای تمامی کسب وکارها در دنیا ، دغدغه‌ای جدی برای مدیران کسب و کار ایجاد کرده است! و این سوال: چطور میشه به استراتژی تازه و راهکاری برای بقا و رشد دست پیدا کرد؟

در بررسی یک فروشگاه شناخته شده انگلیسی از راهکارهای الهام بخشی در همین دوران حرف زدیم. پیشنهاد می کنم نگاهی به یادداشت با عنوان «استراتژی تحول دیجیتال، راهکار مواجه با بحران کرونا» بیندازید.